HENS-blog

over eigenzinnige (nieuwe) schrijvers en wat hen drijft

Gezocht: vrije schrijvers met het lef zich een wereld te verbeelden

Uitgeverij HENS is een initiatief van (tekst)schrijver Richard Stuivenberg, met hulp van enkele (oud-)medestudenten van de Schrijversvakschool in Amsterdam. HENS staat voor Het (Nieuwe) Schrijverscollectief en voor Huis voor Eigenzinnige (Nieuwe) Schrijvers. HENS wil een podium bieden aan schrijvers die zich met hun schrijfkracht een wereld kunnen verbeelden 'met de diepere waarheid van zin'. Schrijvers die zich thuis voelen bij HENS zijn niet bang om vrij te zijn, vrij te denken, zich vrij te schrijven. Alleen in vrijheid gedijt de mens, gedijt de verbeelding waarin de waarheid schuilt.

Jackie June ter Heide: “Ik wil boeken schrijven die ik zelf als kind had willen lezen”

Een paar jaar geleden zat Jackie June ter Heide op de bank. Ze voelde zich moe. Ze was net verhuisd, werkte hard als klinisch psycholoog en senior onderzoeker bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, was gepromoveerd, en zette tussendoor nog twee zoons op de wereld. Halverwege de veertig was ze inmiddels. En nu? dacht ze. Waar word ik nu gelukkig van? Ze las het boek The Succes Principles van Jack Canfield. Doe waar je blij van wordt, was het heldere advies.

Het gaat ons om het schrijven

Schrijver en journalist Emy Koopman (1985) schreef op 8 april 2022, op uitnodiging van de Volkskrant, een brief aan de debuterende schrijver. Het beeld dat zij hierin schetst van de literaire wereld stemt niet tot vreugde. De kans om binnen te dringen in 'het bastion' is miniem (maar het kán), en je moet bereid zijn 'naakt op een podium te gaan staan en te hopen dat er iemand kijkt', zo parafraseert ze collega-schrijver Sander Kollaard. Maar ze eindigt hoopvol: 'Zoek je zusters, je broeders, en schrijf alsof er niemand meeleest. Weet dat je nooit helemaal zal worden gekend of begrepen; dat kan niet en dat hoeft ook niet. Het gaat om het streven, het gaat om het scheppen, het gaat om het schrijven.' Ik sluit me daar graag bij aan.