Astrid en Robbin in podcast Taco Visser

20 april 2024Astrid Ottenheym en Robbin Haaijer waren te gast in aflevering 74 (19 april 2024) van de podcast Onderwijs leiden met hart en ziel van Taco Visser. Onderwerp van gesprek was het boek Hoe is het met jou? Lessen uit een pedagogisch ecosysteem dat Astrid en Robbin schreven over de vraag: hoe werk je op zo’n manier samen dat je komt tot de beste oplossingen voor ieder kind, ieder mens?

Astrid: “Alles hangt met elkaar samen als in een ecosysteem. De ontwikkeling van een kind wordt gesteund door een pedagogische alliantie: de ouders, de leerkracht, de schoolleider en de school als geheel. In interactie met het kind zorgen ze er samen voor dat het kind kan floreren. Waar ik me steeds meer mee bezig ben gaan houden is de vraag hoe de interacties zijn binnen dat ecosysteem. Zijn die versterkend voor de ontwikkeling van het kind, of belemmerend? En hoe interacteren wij met elkaar?”

Robbin: “De essentie is dat wij hier samen staan om te kijken naar dit kind, naar dit vraagstuk rond het kind. Dat vraagt dat je vertrouwen hebt in de ander. Dat vraagt dat je hoopvol kijkt naar de mogelijkheden die er zijn. Mensen verbinden zich door elkaar te leren kennen en dat heeft tijd nodig.”

> De podcast Onderwijs leiden met hart en ziel is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts of je eigen favoriete platform.

Hoe is het met jou? Lessen uit een pedagogisch ecosysteem is verkrijgbaar in de boekhandel en in de webshop van Uitgeverij HENS. Binnenkort verschijnt ook de eBook-versie.