Over Uitgeverij HENS

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht…
(Herman Gorter, Mei, 1889)

De wereld verandert snel. Dat is maar goed ook, want alles piept en kraakt. Hoogste tijd voor een nieuwe koers, voor nieuwe geluiden.

Uitgeverij HENS is een initiatief van mij, Richard Stuivenberg. Ik ben al zo’n dertig jaar actief als tekstschrijver/redacteur, aanvankelijk in de wereld van kunst & cultuur, daarna in die van onderwijs & jeugd. Dat het anders en beter moet, is in de werelden van kunst en onderwijs wel duidelijk. Maar hoe dan?

Onder het pseudoniem Hannah Hofman schreef ik er een roman over: Wij zijn er even niet. Hierin besluit een groep scholieren, geïnspireerd door hun leraar geschiedenis en filosofie , om een tijdje ‘niet meer meer te doen’. Hun beweging slaat aan, wordt zo groot dat ‘het systeem’ zich gedwongen ziet om in te grijpen.

De roman Wij zijn er even niet is een begin. HENS wil boeken uitgeven van en over mensen die zoeken naar wegen om het anders te doen. Zo is in september 2023 Hoe is het met jou? – Lessen uit een pedagogisch ecosysteem verschenen. In dit boek delen Astrid Ottenheym, bestuurder van samenwerkingsverband PPO-NK, en Robbin Haaijer, oprichter van Bureau de Bedoeling, de lessen die zij leerden tijdens hun vele jaren als bestuurder en adviseur in het ecosysteem van onderwijs & jeugd.